Δημιουργία Πλανητάριου από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΣΤ΄3 !!! (23 - 12 - 2005)

 

Με αφορμή τα μαθήματα της Γεωγραφίας και της Φυσικής που αναφέρονται στο Ηλιακό Σύστημα, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μεγάλη κατασκευή - εργασία η οποία θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ πλανητών - ήλιου αλλά και να συγκρατήσουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες που αφορούν στο γαλαξία μας.

Αποφασίσαμε η εργασία αυτή να είναι το πλανητάριο που βλέπετε! Μπήκαμε λοιπόν στη διαδικασία της εφαρμογής, όμως στην πορεία αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα. Τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν; Από τι πρέπει να είναι φτιαγμένοι οι πλανήτες; Πώς πρέπει να φανεί η αναλογία μεταξύ πλανητών; Πώς θα αναπαρασταθεί το σύμπαν, αφού στην ουσία δεν έχει σχήμα;

Προχωρώντας βρήκαμε διάφορες λύσεις και τελικά αποφασίσαμε να φτιάξουμε τους πλανήτες από μπάλες φελιζόλ σε διάφορα μεγέθη και, ύστερα από βίντεο που είδαμε και βιβλία που διαβάσαμε, τις βάψαμε με τέμπερες όσο πιο φυσικά γινόταν. Οι πλανήτες κρέμονταν με πετονιές από μια ελαφριά κατασκευή σε σχήμα ομπρέλας, από ξύλα μπαμπού. Τέλος καλύψαμε με μπλε ύφασμα όλη την κατασκευή προκειμένου να δώσουμε μια εικόνα του σύμπαντος αφού τοποθετήσαμε εσωτερικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια για να αναπαρασταθούν τα αστέρια.

Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να λύσουμε μαθηματικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ύλη του βιβλίου μας , όπως π.χ πώς θα φτιάξουμε τους δακτύλιους του Κρόνου κ.ά.

Η μεγάλη αυτή εργασία συνοδεύτηκε και από άλλες που γινόταν ταυτόχρονα όπως: διαμόρφωση του λεξιλογίου του διαστήματος, πληροφορίες από εγκυκλοπαίδειες, σχεδίαση του ηλιακού συστήματος σε μπλοκ ακουαρέλας κ.ά.

Ήταν μια εμπειρία που την ευχαριστηθήκαμε !!!

Ελπίζουμε το ίδιο και για σας που θα τη δείτε !

  Φωτογραφίες

 

Το πλανητάριό μας! ( Από τα παιδιά του ΣΤ' 3)

    Με αφορμή τα μαθήματα της Φυσικής και της Γεωγραφίας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πλανητάριο. Για να βοηθηθούμε, φτιάξαμε το λεξιλόγιο του διαστήματος. Στην αρχή σκεφτήκαμε να κάνουμε τους πλανήτες με χριστουγεννιάτικες μπάλες, με τρελομπάλες ή με σφουγγάρι, αλλά τελικά καταλήξαμε στο φελιζόλ, το οποίο ήταν το πιο ελαφρύ υλικό. Τα στηρίξαμε σε ξύλα από μπαμπού. Προσπαθήσαμε να βρούμε τα ανάλογα μεγέθη, αλλά δεν υπήρχαν πολλά διαφορετικά. Τα βάψαμε με χρώματα που είδαμε σε βιντεοκασέτες κα σε διάφορα βιβλία.

Ήλιος

    Ο ήλιος έχει ηλικία 4.600.000 χρόνων. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φτάνει στους 20.000.000 οC, ενώ στην εξωτερική του επιφάνεια φτάνει τους 6.000 οC. Υπολογίζεται ότι σε 5.000.000.000 περίπου χρόνια ο ήλιος θα φτάσει το μέγεθος ενός ερυθρού γίγαντα. Η πύρινη σφαίρα του θα είναι τόσο μεγάλη, που θα καλύψει τους πρώτους πλανήτες του ηλιακού συστήματος...

    Η ζωή του ήλιου ως ερυθρού γίγαντα θα διαρκέσει περίπου 250.000.000 χρόνια. Στη συνέχεια θα αποβάλει στο διάστημα το εξωτερικό του περίβλημα και θα γίνει ένας λευκός νάνος, ένα μικρό, θερμό αστέρι το οποίο σιγά - σιγά θα κρυώνει καταλήγοντας σε μαύρο νάνο.

    Άλλα αστέρια, με πολύ περισσότερη ύλη από τον ήλιο, καθώς εξελίσσονται γίνονται πολύ μεγαλύτερα, φτάνοντας στο μέγεθος ενός υπεργίγαντα. Οι υπεργίγαντες διαλύονται σε μια εντυπωσιακή έκρηξη δημιουργώντας νεφελώματα. Από την ύλη ενός νεφελώματος πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκε ο ήλιος και οι πλανήτες που κινούνται γύρω από αυτόν.

 

Ερμής

    Οι ημέρες στον Ερμή είναι πολύ ζεστές, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο. Η επιφάνειά του μοιάζει με την επιφάνεια της σελήνης, είναι γεμάτη κρατήρες και μεγάλους βράχους.

 

Αφροδίτη

    Οι μέρες στην Αφροδίτη είναι ακόμη πιο ζεστές απ' ότι στον Ερμή, γιατί η πυκνή της ατμόσφαιρα παγιδεύει τη Θερμότητα του ήλιου. Η επιφάνειά της έχει πολλά ηφαίστεια, μεγάλες πεδιάδες και ψηλά βουνά.

 

Γη

    Το σπίτι μας! Η Γη έχει ατμόσφαιρα, που αποτελείται κυρίως από άζωτο και οξυγόνο. Το νερό και τα σύννεφο στην ατμόσφαιρα δίνουν το χαρακτηριστικό γαλανόλευκο χρώμα της. Έχει ένα δορυφόρο, τη Σελήνη.

 

Σελήνη

    Η Σελήνη είναι ο δορυφόρος της γης. Έχει στερεό φλοιό και δεν έχει δικό της φως. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά της φτάνει την ημέρα στους 120 0C και τη νύχτα κατεβαίνει στους -150 0C. Στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα άρα δεν υπάρχει και ζωή. Είναι 50 φορές μικρότερη από τη Γη και απέχει 380.000 χμ. απ' αυτήν.

 

Άρης

    Ονομάζεται και κόκκινος πλανήτης από το χρώμα του εδάφους του. Η επιφάνειά του, που σαρώνεται από ισχυρές ανεμοθύελλες, έχει φαράγγια, πεδιάδες και ψηλά βουνά. Ο Άρης έχει δυο δορυφόρους.

 

Δίας

    Όπως όλοι οι πλανήτες που βρίσκονται μακριά από τον ήλιο έτσι και ο Δίας είναι κρύος. Αποτελείται κυρίως από υγρά και αέρια και περιβάλλεται από πολύχρωμη ατμόσφαιρα. Στην επιφάνειά του βλέπουμε μια τεράστια καταιγίδα, την κόκκινη κηλίδα. Ο Δίας έχει 16 δορυφόρους.

 

Κρόνος

    Ο Κρόνος μοιάζει πολύ με το Δία. Έχει παρόμοια σύσταση και είναι κι αυτός κρύος, καθώς απέχει πολύ απ' τον ήλιο. Έχει 18 δορυφόρους. εντυπωσιακοί δακτύλιοι από πάγο και παγωμένοι βράχοι περιβάλλουν τον Κρόνο.

 

Ουρανός

    Ο Ουρανός έχει πυκνή ατμόσφαιρα. Γύρω από τον ουρανό περιστρέφονται 15 δορυφόροι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους παγωμένοι. Ο Ουρανός έχει δακτυλίους, πολύ λεπτότερους όμως από αυτούς του Κρόνου.

 

Ποσειδώνας

    Ο Ποσειδώνας μοιάζει με τον Ουρανό. Στην επιφάνειά του βλέπουμε μια σκούρα κηλίδα, που ονομάστηκε έτσι απ' την ομοιότητά της με την κόκκινη κηλίδα του Δία. Ο Ποσειδώνας έχει 8 δορυφόρους.

 

Πλούτωνας

    Για τον Πλούτωνα ξέρουμε πολύ λίγα, καθώς είναι ο πιο μακρινός πλανήτης. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1930, είναι μικρότερος ακόμη κι από το φεγγάρι της Γης, τη Σελήνη. Η επιφάνειά του είναι παγωμένη. Μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι έχει ένα δορυφόρο.

Πίσω  Αρχική