Η γειτονιά μας

Γενικά

Ο δήμος Σταυρούπολης καλύπτει γεωγραφικά μια περιοχή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και συνορεύει με τους δήμους Πολίχνης, Αμπελοκήπων, Εύοσμου, Νεάπολης και τη βιομηχανική περιοχή του Ωραιόκαστρου. Το σχολείο μας βρίσκεται στο συνοικισμό της Άνω Ηλιούπολης, κομμάτι της Ηλιούπολης, μιας από τις οχτώ συνοικίες που αποτελούν το Δήμο Σταυρούπολης. Είναι μάλιστα από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν, πάνω σε ένα λόφο που οι Τούρκοι ονόμαζαν "Ουσάν Τεπέ", δηλαδή "ο λόφος με τους λαγούς".

Οι υπόλοιπες 7 είναι οι: Νικόπολη, Ομόνοια, Άνωθεν Ασύλου, Νεόκτιστα, Πρόνοια, Τερψιθέα και Αμπελώνες.

Ο πληθυσμός της Σταυρούπολης υπολογίζεται στις 50.000 κατοίκους από τους οποίους περίπου 10.000 κατοικούν στην Άνω Ηλιούπολη.

Η επίσημη ιστορία της Σταυρούπολης ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου 1934, όταν ο τότε υπουργός εποικισμού της κυβέρνησης Τσαλδάρη, Λεωνίδας Ιασωνίδης εγκαινιάζει τα πρώτα σπίτια του οικισμού στην περιοχή της σημερινής Πρόνοιας ονομάζοντάς τα Σταυρούπολη, με την ευκαιρία της γιορτής του Τιμίου Σταυρού. Πρώτη εκκλησία δε της περιοχής ήταν ο Άγιος Ελευθέριος, που βρίσκεται σήμερα επί της οδού Λαγκαδά.

Προϊστορία

Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Ομόνοιας (δίπλα στο παλιό εργοστάσιο ΑΓΝΟ), μαρτυρούν πως η ιστορία της Σταυρούπολης ξεκινάει από τη Νεολιθική εποχή (3500 - 2800 π. Χ). Επίσης βρέθηκαν δυο άλλοι τέτοιοι οικισμοί κοντά στο Λεμπέτ. Από έρευνες προκύπτει  ότι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία. Χρησιμοποιούσαν εργαλεία από ξύλα, πέτρες και οστά. Τα σπίτια τους είχαν τοίχους από πηλό, ενισχυμένους με κλαδιά και πασσάλους.

Ιστορία

Από ιστορικούς του Βυζαντίου μαθαίνουμε πως η Σταυρούπολη ήταν γεμάτη κήπους, αγροκτήματα, ρυάκια, ποτάμια και την ονόμαζαν "παράδεισο".

Η οδός Λαγκαδά θεωρείται μια αρχαία οδός που συνέδεε το Θερμαϊκό Κόλπο με τα άλλα βαλκανικά κράτη και την Κωνσταντινούπολη.

Επειδή η Σταυρούπολη ήταν εκτός των τειχών της πόλης υπέφερε από επιδρομές Βουλγάρων, Τούρκων και άλλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ερημώσει η περιοχή.

Τουρκοκρατία

Την περίοδο αυτή χτίζονται στην περιοχή τρία κτίρια που χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα τη φυσιογνωμία της πόλης: η Μονή Λαζαριστών, η Μονή Καλογραιών και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, από τις δυο μεριές της οδού Λαγκαδά, τότε Siroz Caddesi (οδού Σερρών στην τούρκικη γλώσσα).

Σύγχρονη εποχή

Μετά την απελευθέρωση η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται πληθυσμιακά με τη συγκέντρωση τόσο προσφύγων από τις βουλγαροκρατούμενες περιοχές (1915-17), όσο και από τη Μικρά Ασία (1922-23). Ονομάζεται πλέον "Λεμπέτ", όνομα που θα άλλαζε σε "Σταυρούπολη" το 1934.

Από τη δεκαετία το '50 μέχρι σήμερα, η περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης και η Ηλιούπολη αναπτύσσεται ραγδαία, κυρίως λόγω της εγκατάστασης βιομηχανιών καπνού, όσο και της συνεταιριστικής μονάδας παραγωγής και συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων (ΑΓΝΟ).

Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη οδήγησε όμως και σε πάρα πολλά προβλήματα, όπως ο μεγάλος βαθμός της άναρχης δόμησης, καθώς και σε περιβαλλοντικά, όπως η αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις βιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ, ΔΙΑΝΑ κτλ.)

Η τοποθεσία του σχολείου μας

Το κτίριο του σχολείου βρίσκεται στην οδό Ευριπίδη 1, πολύ κοντά στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στα φανάρια της Σταυρούπολης - Ηλιούπολης. Δίπλα σε αυτό είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ από την άλλη πλευρά και σε μικρή απόσταση, στην οδό Περικλέους βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο της Ηλιούπολης και ο Βοτανικός κήπος. Λίγο μακρύτερα πάνω στην την οδό Μακρυγιάννη, την κεντρική οδό της Άνω Ηλιούπολης, υπάρχει η Πλατεία Ελευθερίας, η κεντρική πλατεία της συνοικίας. Εδώ μπορεί να έρθει κανείς και με το λεωφορείο Νο 34 και να κατέβει στη στάση "Φειδίου" αν έρχεται από το κέντρο ή τη στάση "Βενζινάδικο" αν έρχεται από τη Νικόπολη.

Φωτογραφίες της γειτονιάς μας

Η οδός Ευριπίδη από το ύψος της οδού Μακρυγιάννη. Δέξια ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία και στο βάθος το σχολείο μας.

Ο Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία.

Το κλειστό γυμναστήριο Ηλιούπολης επί της οδού Περικλέους, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο μας.

Ο Βοτανικός Κήπος Ηλιούπολης.

Η πλατεία Ελευθερίας, επί της οδού Μακρυγιάννη.

Ο χάρτης της περιοχής μας

Αρχική