Υδροηλεκτρικός Σταθμός - Υδροβιότοπος Άγρα (Ε΄ & Στ΄ Τάξη, 30-9-2010)

Σήμερα, τα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στον Άγρα, και τον Υγρότοπο Άγρα-Βρυτών-Νησίου.

Ο Υδροηλεκτρικός σταθμός Άγρα άρχισε να χτίζεται από Ιταλούς το 1950, μαζί με τον Υ/Η σταθμό του Λάδωνα στην Πελοπόννησο, ως μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων των Ιταλών προς την Ελλάδα. Εγκαινιάστηκε το 1954 και, μαζί με τον Η/Υ Γλαύκου, έξω από την Πάτρα, αποτέλεσε τον πρώτο Υ/Η σταθμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους τροφοδοτώντας τότε με ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν όλη τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θεσσαλία).

Εφοδιάζονταν με νερό από τη λίμνη Βεγορίτιδα (ή Οστρόβου ή Κέλη) μέσω μιας υπόγειας σήραγγας μήκους 6 χμ. από την οποία το νερό πήγαινε στην λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου και από εκεί με τεράστιους σωλήνες στο Υ/Η σταθμό. Μετά το σταθμό, το νερό πηγαίνει, ως σήμερα, σε μια νέα τεχνητή λίμνη για να τροφοδοτήσει από εκεί τους φημισμένους καταρράκτες της Έδεσσας.

Ο σταθμός έχει να τροφοδοτηθεί πάνω από είκοσι χρόνια από τη Βεγορίτιδα, κι αυτό γιατί η στάθμη της λίμνης έχει πέσει πάρα πολύ, πολύ κάτω από το ύψος που ξεκινάει η σήραγγα. Για να αρχίσει να περνάει και πάλι νερό από εκεί προς το Σταθμό, θα πρέπει να ανέβει η στάθμη της λίμνης τουλάχιστον 7 μέτρα. Έτσι, ο Υ/Η τροφοδοτείται πια μόνο από τη λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου, που είναι μια σχετικά αβαθής λίμνη, με μέσο βάθος 1-2 μέτρα που με τη σειρά της τροφοδοτείται από τα χιόνια του Καϊμακτσαλάν και τα νερά κάποιων μικροπόταμων και χειμάρρων.

 

Στον Υ/Η Σταθμό

.

Στον Υγρότοπο

.

Πίσω    Αρχική