Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΚΕΦ. 7-12 (του Σάββα Σαββίδη)

Άσκηση συμπλήρωσης κενών.

Συμπλήρωσε τα κενά χρησιμοποιώντας τις λέξεις της λίστας και μετά πάτησε "Έλεγχος" για να δεις το αποτέλεσμα. Σημείωσε πως, για κάθε λάθος σου, χάνεις ποσοστό από τη βαθμολογία σου!
   Ερεσσού      Κανάρης      Παπανικολής      Ψαρά      γάντζους      δαυλό      εκρηκτικά      εμβόλιζε      κάψουν      κυβερνήτης      μπουρλοτιέρηδες      ναυμαχίες      πυρπολικών      τελειοποίησαν      φιτίλι   
Κατά την Επανάσταση του 1821, οι Έλληνες ναυτικοί την κατασκευή των . Αυτά ήταν μικρά σκάφη, γεμάτα με υλικά που τα άναβαν και στη συνέχεια τα έσπρωχναν προς τα εχθρικά πλοία για να τα .
Τα επάνδρωσαν με ριψοκίνδυνους εθελοντές, τους . Στην αρχή το πυρπολικό πλησίαζε αθόρυβα το εχθρικό πλοίο τη νύχτα και το ή προσδένονταν επάνω του με . Στη συνέχεια όλοι το εγκατέλειπαν, ενώ τελευταίος έμενε ο . Αυτός έφευγε αφού είχε ανάψει το με τον .
Αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε . Η εμφάνισή τους προκαλούσε τρόμο στα εχθρικά καράβια. Πρώτος χρησιμοποίησε πυρπολικό ο , στη ναυμαχία της . Γνωστότερος όμως για τη δράση του έγινε ο . Και οι δυο κατάγονταν από τα .